ביטוח לאומי הוא הגוף האמור לתת פיצוי במצבים בהם אדם מבוטח נפגע וסובל מנכות. באופן כללי ישנם סוגים רבים של מצבים שבהם נכים זכאים לקבל פיצוי, ניתן לקבל מענק חד פעמי , קצבה חודשית זמנית או קבועה והדבר תלוי בסוג הנכות באופן בו נגרמה בהיותו של המצב קבוע ובלתי הפיך, או שמא מדובר במצב רפואי זמני הנתון לשיפור כך שישנם גורמים רבים המשפיעים על הפיצוי שניתן לקבל מהמוסד לביטוח לאומי.
גובה הפיצוי המשולם נקבע בהתאם לגובה הנכות אשר נקבעת ע"י הוועדה הרפואית בפניה עומד ונבדק התובע.
ישנם מצבים שבהם קביעה שהנבדק סובל מנכות לצמיתות, תזכה אותו בקצבת נכות חודשית. כך לדוגמא במצבים של נכות בעקבות פגיעה בעבודה ( תאונת עבודה, מיקרוטראומה או מחלת מקצוע).
במצב בו נקבעת לתובע נכות בשיעור של למעלה מ-20% לצמיתות, הוא זכאי לקבל קצבת נכות חודשית.
במקרה שבו נקבעת נכות שביון 9%- 19% ,יקבל התובע מענק נכות חד פעמי בלבד.
תובעים רבים טועים לחשוב כי אם נקבעה להם נכות לצמיתות, אזי הם יהיו זכאים לקבל קצבת נכות חודשית למשך כל חייהם, אולם הדבר אינו בהכרח כך.
במה דברים אמורים:
לביטוח הלאומי כמו גם לנפגעים עצמם, קיימת זכות חוקית לפתוח את תיקו של התובע מחדש ולזמנו לבדיקה חדשה בפני וועדה רפואית, על מנת שתקבע האם לא חל שינוי במצבו הרפואי.
הביטוח הלאומי רשאי לעשות כן באמצעות אישור של רופא המוסד, במסגרת תקנה 37, המאשר כי ייתכן מצב שבו חל שיפור במצבו הרפואי של התובע.
התובע אף הוא רשאי להגיש תביעה להחמרת מצב וזאת לפי תקנה 36, על פיה רופא תעסוקתי מאשר שחלה החמרה במצבו של התובע בהשוואה למצבו בעת שנבדק בפעם האחרונה ע"י ועדה רפואית.
במקרה כזה של החלטת ביטוח לאומי לבדוק מחדש את התיק, יהיה על התובע לעמוד בפני ועדה רפואית חדשה, מדרג ראשון ולהוכיח בפניה שוב, כי מצבו זהה למצב הרפואי שממנו סבל בפעם שעברה שנקבעה נכותו.
אם הוועדה הרפואית תגיע למסקנה שלא חל שינוי לטובה בנכותו של הנפגע אזי תישאר נכותו כפי שהייתה והוא ימשיך לקבל את קצבת הנכות החודשית. אולם במקרה שבו מחליטה הוועדה הרפואית כי חלה הטבה במצבו הרפואי או התפקודי של הפגע אזי תיקבע נכותו מחדש.
למשרדנו ניסיון מקצועי רב להתמודד בהצלחה עם מצבים כגון אלו תוך עשיית מירב המאמצים להבטיח המשך קבלת פיצוי ובהתאם למצבו הרפואי המוכח של התובע.