מדינת ישראל מתמודדת מאז הקמתה עם איום הטרור על בסיס יום יומי. על רקע נסיבות אלו נחקק חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש"ל -1970 (להלן: "חוק נפגעי פעולות איבה").
על אף כוונתו הטובה של המחוקק, נוסח החוק ותקנותיו כתובים באופן מסורבל ומסובך.
לשם הקלה על נפגעי פעולות איבה קבע המחוקק בסעיף 2 לחוק נפגעי פעולות איבה שקיימת חזקה בחוק, לפיה במידה אדם שנפגע בנסיבות שיש בהן יסוד סביר להניח שנפגע פגיעת איבה בהתאם לחוק, יש לראות את הפגיעה כפגיעת איבה אם לא הוכח אחרת.
תביעה לקבלת תגמולים מוגשת על גבי טופס הודעה על פגיעה בפעולת איבה ותביעת תגמול לטיפול רפואי שניתן לקבלו בכל סניפי המוסד לביטוח לאומי. יודגש כי יש להגיש את התביעה תוך 12 חודשים מיום הפגיעה, ומוטב מוקדם ככל הניתן על מנת שלא לפגוע בזכויות הנפגע.
בהתאם לסעיף 12 לחוק נפגעי פעולת איבה, התנאי להגשת תביעה על פי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, הינו אישורה של הרשות המאשרת ( היושבת במשרד הביטחון) כי הפגיעה הינה פגיעה איבה כהגדרת החוק.
יש להדגיש כי רק לאחר החלטת הרשות המאשרת, כי האירוע נכנס להגדרת "פגיעת איבה" יטפל המוסד לביטוח לאומי בזכויות הנפגע בהתאם לחוק.
בהתאם לסעיף 11 לחוק נפגעי פעולות איבה, נפגע התובע תגמול או זכויות שתביעתו נדחתה על ידי הרשות המאשרת רשאי להגיש ערעור בכתב על החלטת הרשות המאשרת לבית המשפט המחוזי. על הערעור להיות מוגש תוך 60 יום מיום שקיבל המערער התובע את החלטת הרשות.
יצוין כי ההחלטת הוועדה לעררים הינה סופית, ולא ניתן לערער עליה בכל הנוגע להחלטתה האם הפגיעה הינה "פגיעת איבה "אם לאו.
במידה ואושר שהפגיעה הינה "פגיעת איבה", יהא זכאי הנפגע לסל זכויות בהתאם למצבו.
במידה ולא תוכר הפגיעה כ"פגיעת איבה", הנפגע לא יהיה זכאי להגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה על פי חוק נפגעי פעולות איבה, והוא יצטרך לבחון את זכאותו במישורים אחרים העומדים לרשותו( (פגעי עבודה, נפגעי נכות כללית וכו...)
ההכרה כנפגע פעולות איבה עשויה להקנות לזכאי תגמולים כספיים חודשיים, מענקים שנתיים, מענקים חד פעמיים, טיפול רפואי, סיוע , שיקום והטבות נוספות, הכל על פי דרגת הנכות שתקבע לנפגע פעולות האיבה על ידי ועדות רפואיות המתקיימות במסגרת הביטוח הלאומי.
למשרדנו ניסיון והצלחה בקבלת הכרה ובמיצוי הזכויות הרבות להם זכאים נפגעי פעולות איבה לרבות ליווי לאורך השלבים השונים כולל ייצוג בוועדות רפואיות לשם קבלת דרגת הנכות המקסימלית המגיעה לכל נפגע.